Udruga barmena BELI i Bar Academy IKS organiziraju u Šibeniku drugu godinu za redom svoj event ‘Začini po šibenski 2024’, koji počinje u četvrtak u Kući umjetnosti Arsen i trajat će dva dana.
Zanimljivim programom, masterclassovima, natjecanjima barmena i barista, ova ekipa okuplja ljude iz ugostiteljske branše radi druženja i razmjene znanja i iskustava, a sve počinje u četvrtak u podne predavanjem na temu ‘Koji su sljedeći trendovi u kategoriji pića s 0%.ABV?’. Masterclass vodi Marijan Maksan, ekspert za premium i luksuzne brendove u industriji pića i jedan je od ključnih pokretača domaće craft barmenske scene.
Nakon toga slijedi masterclass „Latte Art’ koji će voditi Sanin Kadić, profesionalni latte artist i nositelj šest regionalnih latte art titula te Ivan Tota, prošlogodišnji pobjednik Šibenik Bar Battlea i jedan od najpoznatijih barista u regiji.
U popodnevnom dijelu slijedi natjecanje Šibenik Bar Battle gdje će snage odmjeriti baristi vs barmeni, natjecanje u latte artu, ali i koktelima na bazi kave. Nešto kasnije, show seli u Vintage bar gdje u sklopu takeovera šank preuzima poznati barmen Josip Mikulić i predstavlja svoje signature koktele.
U petak je u Vintage baru masterclass naziva ‘Što je Zadar za maraschino, to je Šibenik za gorke likere’ pod vodstvom Igora Županića koji je marketinški konzultant i konzultant za jaka alkoholna pića za Marasku, ali i strastveni kolekcionar predmeta iz povijesti dalmatinskih alkoholnih pića.
Dan će završiti natjecanjem barmena u miksologiji ‘Maraschino cocktail challenge’ tijekom kojeg će barmeni mediteranskim začinima morati obrazložiti što ih je inspiriralo za ponuđene kreacije, a poanta svega je poslati poruku da kokteli mogu i trebaju postati važan dio gastronomske ponude turističkoga grada.
Inače, Udruga barmena Beli osnovana je 2000. godine i okuplja profesionalce iz struke koji se žele međusobno umrežavati, usavršavati i napredovati, sve s ciljem podizanja kvalitete ugostiteljske ponude, a tako i promocije najboljega što možemo ponuditi kroz turizam.
Osnivač je ugledni šibenski ugostitelj Tomislav Biluš Beli.