10.8 C
Šibenik
Četvrtak, 13 veljače, 2025
spot_img

Kad je zima i bura najbolje se hraniti na žlicu, a juha je kraljica u tom sportu

Objavljeno

spot_img

Juha je oduvijek sinonim za jelo koje liječi, a zimi pogotovo čini ugodu tijelu i duši svojom toplinom, kaže nutricionistica Jelena Margetić Bošković i dodaje da je svaki odbrok dobro započeti kvalitetnom juhom. Tradicionalne mesne i povrtne juhe donose mnoštvo vitamina i mineralnih tvari, a na njihovu kvalitetu utječu namirnice od kojih je juha napravljena.

“Danas imamo mogućnost skladištiti različite namirnice u svojim kuhinjama (smočnice, hladnjaci, zamrzivači) te u hladnim zimskim mjesecima lako možemo napraviti juhu koja čak može biti okrepljujući samostalni obrok. Kao takvu istaknula bih ajngemahtec juhu koja je izvor proteina, povrća, složenih ugljikohidrata, masnoća i mahunarki”.

Iako se kod nas juha tradicionalno jede kao predjelo glavnom jelu kod ručka i/ili večere, naša sugovornica smatra da topla zdjelica šarene juhe može biti idealna i za početak dana. Juhu preporučuje kao kvalitetan doručak jer unos tekućine doprinosi razbuđivanju organizma, a prehrambena vlakna iz povrća daju dobar osjećaj sitosti. Jutarnjoj juhi preporučuje se dodati integralne žitarice ili tjesteninu te kuhano meso ili jaje kako bi činile kompletan obrok.

Juha / Freepik

Iako lošija opcija od domaće juhe, saznali smo da juha iz vrećice također može biti dobar izvor tekućine i ponešto vitamina i mineralnih tvari iz sušenog povrća. Međutim, većina juha iz vrećice sadrži veliki udio soli i aditiva pa se prednost uvijek treba dati domaćim juhama.

Koje vrste juha su najbolje?

Svim mesnim i ribljim juhama zajedničko je da pridonose ukupnom dnevnom unosu proteina, mineralnih tvari (cink, željezo, kalcij, magnezij) i drugih elektrolita. Pileća i pureća juha tradicionalno se smatraju lijekom kod prehlade, začepljenog nosa i kašlja, a njihov protuupalni učinak je i znanstveno dokazan.

Juhe od kostiju posebno su bogate kolagenom i mineralnim tvarima poput željeza, cinka, magnezija, kalcija te kao takve imaju pozitivan učinak na zdravlje kostiju, mišića, zglobova, kože te probavnog sustava.

Povrtne juhe su bogat izvor vitamina, prehrambenih vlakana i fitokemikalija, prvenstveno biljnih pigmenata s protuupalnim i antioksidacijskim djelovanje. Tako na primjer juha od bundeve je narančasta zbog pigmenta beta karotena koji ima zaštitni učinak na zdravlje očiju i kože, juha od rajčice je izvor snažnog antioksidansa likopena, a juha od cikle je bogat izvor željeza. Povrtnim juhama poželjno je dodati maslinovo ulje ili suho pržene sjemenke prije serviranja kako bi se obogatile dobrim masnoćama.

Na što paziti prilikom pripreme juhe?

Za što kvalitetniju juhu potrebno je izabrati kvalitetne svježe sezonske namirnice jer upravo one imaju najveći udio hranjivih tvari. Juhu je potrebno kuhati na duže i na slabijoj vatri kako bi vitamini i mineralne tvari ostali sačuvani.

U bistru juhu u kojoj su otopljeni vitamini, mineralne tvari i fitokemikalije uvijek je dobro dodati i kuhano povrće kako bi s povećao unos prehrambenih vlakana i komadiće mesa ili ribe kao izvore bjelančevina. U juhe je poželjno dodavati i začine (papar, peršin, bosiljak, đumbir, kurkuma) kako bi se njihovo blagotvorno djelovanje povećalo.

Preporučuje se izbjegavati dodavanje začinskih mješavina zbog visokog udjela soli i pojačivača okusa. Ne postoje najbolje kombinacije namirnica u juhi, ali preporuka je svakako koristiti što više vrsta povrća kako bi dobili što širu lepezu vitamina i biološko aktivnih komponenti.

Kako bi se izbjeglo dodavanje rafiniranog/bijelog brašna ili vrhnja za kuhanje mogu se koristiti integralne žitarice (riža, proso, heljda, kvinoja, zob, ječam) ili dio povrća može smiksati i na taj način postići željenu gustoću. Također dodavanje mahunarki kao što su leća ili slanutak može doprinijeti gustoći.

Na pitanje narušava li se kuhanjem nutritivna vrijednost namirnica, primarno povrća, nutricionistica kaže: “Termolabilni vitamini i mineralne tvari djelomično se uništavaju kuhanje, ali dio njih ostaje u tekućini, tj. juhi. Preporuka je koristiti što veći broj namirnica u pripremi juha kako bi u samom početku osigurali veću količinu vitamina i mineralnih tvari. Također, poželjno je ne pustiti juhe da dugo vriju na visokoj temperaturi i stavljati veće komade povrća jer se tako smanjuje utjecaj vode i visoke temperature”, piše o juhama portal Centar zdravlje.

VIJESTI 24 / 7

Mano Le Tough u noći najdužeg dana donijet će nam prvo ljetno svitanje

Pojava jednog starog dobrog irskog imena u najavi nadolazećih glazbenih zbivanja na obali sigurno...

Ako ne znaš što je bilo, objavljene su nominacije za nagradu Porin

Nominacije za glazbenu nagradu Porin, na koju je ove godine stiglo dvije tisuće prijava,...

Sredinom srpnja na Martinskoj drugo izdanje Sea Sounda, festivala ozvučenog sistemima ručne izrade

Koncerti, live actovi, DJ setovi, stage takeoveri domaćih DJ crewova, mnoštvo domaćih i stranih...

Luda Macanova ‘špica’ s psihoterapeutkinjom i psihijatrom

Krešimir Macan ‘u špici’ je hrvatskih zbivanja desetljećima i pratio je iz prvog reda...

Luda Macanova ‘špica’ s psihoterapeutkinjom i psihijatrom

Krešimir Macan ‘u špici’ je hrvatskih zbivanja desetljećima i pratio je iz prvog reda...

Ono si što voziš, zato je značajno pala prodaja Tesle Elona Muska

Živimo u jako, jako, interesantnim vremenima jer živjeti u vrijeme raspada jednog carstva kao...

Febra svijetu raste i ne pada: Ovaj siječanj bio je najtopliji ikada

Prošli mjesec bio je najtopliji zabilježeni siječanj u modernoj povijesti, čime se nastavio niz...