Mediteranski gradovi mogu razviti inovativne inicijative i nove pristupe za prelazak na održivije i otpornije urbane poljoprivredno-prehrambene sustave.
Zaključak je to UN-ove Organizacije za Hranu i poljoprivredu (FAO) koja je u suradnji s francuskim NGO-om Let’s Food izradila ‘tehnički sažetak’ s pregledom urbanih poljoprivredno-prehrambenih sustava na području Mediterana i prijedlozima za njihovu zajedničku transformaciju.
Jačanje lokalnih tržnica s hranom ključno je za ostvarivanje lakog pristupa hranjivoj, održivoj i lokalnoj hrani, smatraju.
Preporučuju se i programi javne nabave hrane: u školskim, zdravstvenim, umirovljeničkim i sl. institucijama. I time se podržava lokalna poljoprivreda te promiču zdrava prehrana i kulture održivosti, piše Metro portal.
Izvještaj ‘Transformacija poljoprivredno-prehrambenih sustava u mediteranskim gradovima – mogućnosti za zajedničko djelovanje i zajedničko učenje’ temelji se na rezultatima studije koja je analizirala više od 300 urbanih prehrambenih akcija u 94 mediteranska grada, od kojih je svaki poduzeo korake za transformaciju svojih lokalnih poljoprivredno-prehrambenih sustava.
FAO također predlaže osmišljavanje mehanizma za razmjenu znanja, iskustava i inovacija u mediteranskim gradovima koji bi trebali surađivati i učiti iz međusobnih uspjeha i izazova. “Tehnički sažetak poziv je na akciju mediteranskim gradovima da se ujedine u transformaciji svojih poljoprivredno-prehrambenih sustava. Prihvaćanjem ovih uvida i preporuka, gradovi mogu otvoriti put za održiviju i otporniju budućnost, osiguravajući zdrave, pravedne rezultate za sve svoje stanovnike” zaključuju u FAO.