U svečanom ozračju tvrđave sv. Ivana u Šibeniku, tvrtka METRO Hrvatska uručila je prestižna MICHELINOVA priznanja najboljim hrvatskim restoranima uvrštenima u vodič za 2025. godinu. Manifestacija koja je okupila najistaknutije protagoniste domaće gastronomije potvrdila je daljnji rast i razvoj hrvatske fine dining scene, ali je u povijest ušla i po – jakom ljetnom pljusku – koji je usred ceremonije natjerao okupljene da zaklon potraže u kongresnoj dvorani tvrđave.
Prema najnovijoj selekciji, čak 99 restorana iz cijele Hrvatske uvršteno je u vodič, što je dosad najveći broj. Među njima se nalazi 1 restoran s dvije MICHELINOVE zvjezdice, 12 restorana s jednom zvjezdicom, 12 restorana s Bib Gourmand oznakom, 3 restorana sa zelenom zvjezdicom za održivost, te 74 restorana s preporukom, uključujući sedam novih ulaza.
Najveći aplauz večeri pripao je novim dobitnicima zvjezdica – restoranu Cap Aureo iz Rovinja, pod vodstvom chefa Jeffreyja Velle, te splitskom Krugu, konceptualnom prostoru u kojem je kuhinja smještena u središte lokala, a gosti su okruženi timom kuhara na L-pultu, uz direktnu interakciju. Time je broj restorana s jednom zvjezdicom porastao na 13, dok je rovinjski Agli Amici i dalje jedini hrvatski restoran s dvije zvjezdice.

Na listu Bib Gourmand, koja prepoznaje restorane s izvrsnim omjerom cijene i kvalitete, uvršteni su Konoba Pescaria iz Mošćeničke Drage i K.užina iz Splita, dok su sedam novih restorana – među kojima su Bekal, Franka, Konoba Griblja, Hidden Wine Bistro, Bistro Grad, Maredo i Vila Rova – prvi put dobili Michelinovu preporuku.
Dodijeljene su i tri posebne nagrade MICHELINOVA vodiča koje slave izvrsnost pojedinaca:
– Gabriela Filca (Nebo by Deni Srdoč, Rijeka), rođena 2001., proglašena je mladom cheficom godine,
– Vera Korak (Korak, Jastrebarsko) nagrađena je za vrhunsku uslugu i toplinu ugošćavanja,
– Dinko Lozica (LD, Korčula) primio je nagradu za najboljeg sommeliera zbog stručne selekcije vina i predanog odnosa s vinarima.
Atmosferu večeri obilježila je sinergija profesionalizma, ponosa i iskrenih emocija. Chef Bernard Korak podijelio je da mu ovogodišnje priznanje ima posebnu vrijednost jer je njegova sestra Vera nagrađena kao najbolja voditeljica posluge. Tibor Valinčić iz Dubravkinog puta posvetio je zvjezdicu cijelom timu, ističući da je uspjeh rezultat zajedničkog truda, a ne pojedinca. Posljednji na pozornicu, tik prije pljuska, stigla je mlada i energična splitska ekipa restorana Krug predvođena Karlom Kalebom.
U elitnom društvu ponovno se našao i šibenski restoran Pelegrini, pod vodstvom Rudija Štefana, koji godinama slovi kao simbol domaće gastronomije. Tim povodom gradonačelnik Željko Burić uputio je čestitku:
‘Čestitam svim dobitnicima MICHELINOVIH priznanja, a osobito našem Rudiju Štefanu i restoranu Pelegrini. Ovo je još jedno priznanje izvrsnosti, truda i strasti koja stoji iza svakog tanjura. Ponosni smo što Šibenik ima ovakav gastronomski dragulj koji nas promovira na svjetskoj karti vrhunske kuhinje.’

Unatoč kiši, večer je završila u toploj i slavljeničkoj atmosferi, uz neformalne razgovore, čestitke i zajedničko slavlje domaćih kulinarskih talenata. Iako će je mnogi pamtiti po iznenadnom pljusku, dodjela MICHELIN priznanja u Šibeniku 2025. zauvijek će ostati upisana kao večer kada su se spojili – visoka gastronomija, emocije i nezaustavljiv hrvatski kulinarski uzlet.